Az előzetes méretvétel alapjai

Lapostető útmutató – 3. rész

Az útmutatónk előző részeiben már foglalkoztunk a lapostető tervezés alapjaival, elmagyaráztuk a lapos- és magastetők közötti különbséget, részletesebben megvizsgáltuk a lapostető szerkezetét, hogy milyen terheléseket kell figyelembe venni, illetve, hogy a megfelelő rögzítés biztosításának érdekében milyen típusok jöhetnek szóba. Ebben a részben az előtervezésről lesz szó.

A lapostető-rögzítőelemek számának meghatározásához előtervezés szükséges. De milyen tényezők játszanak szerepet és milyen paraméterek szükségesek az előtervezés során?
 

Az előtervezést befolyásoló tényezők

Három tényező befolyásolja a számítást: a szélzóna, amelyben az építési projektet tervezik. Itt az épület földrajzi elhelyezkedése játszik szerepet. Németország például négy szélzónára oszlik. A terepegyenetlenségben négy terepkategória van meghatározva. Az épületgeometriai paraméterek: az alaprajzi méreteket, építménymagasságot, tetőhajlásszöget, attikát is figyelembe kell venni.
Flachdachratgeber-3-einflussfaktoren-1920x1000px-hun.jpg
Ellenállási oldalon négy tényező befolyásolja a számítást: egyrészt szerepet játszik a tartószerkezet, amelyen a rögzítést el kell végezni. Meg kell határozni a rögzítőelemek kombinációját, a csavart és tartótányért. Az optimális előtervezéshez szükségesek a felhasznált tetőfedő lemezre vonatkozó információk is, mint a gyártó, a fólia megnevezése és az anyagvastagság.

Végül előnyös, ha a tetőszigetelő és a rögzítőelem kombinációját már egy szélterhelési teszten megvizsgálták, az ehhez készült vizsgálati jegyzőkönyvben lévő terhelési értéket már fel lehet használni. Az előtervezés a kiválasztott kombináció szélterhelési tesztje nélkül is elvégezhető, de így nem kapunk optimális eredményt. Az előtervezésnél először a terhelés kiértékelése és a kiválasztott rögzítőelem kombináció kerül meghatározásra. Ezenkívül olyan nemzeti követelményeket is figyelembe vesznek, mint a négyzetméterenként minimum felhasználandó rögzítőelem mennyiség. Németországban a lapostető irányelv jelenlegi változata szerint a minimum rögzítőelem mennyiség négyzetméterenként 2 darab.

 

Az előtervezés célja

Az előtervezés célja, hogy a megrendelő olyan számítást kapjon, amely figyelembe veszi a tetőfólia és a rögzítőelemek kombinációját. Ez tartalmazza a különböző felületek méreteit, mint a sarokterületet, külső élt, belső élt. Az előtervezés tájékoztatást ad a területenként szükséges mennyiségről és meghatározza a rögzítőelemek közötti távolságot.
Flachdachratgeber-3-darstellung-flachdachflaeche-1920x800px-hun.jpg
Amint már említettük a szélszívás teszt eredménye fontos információ lehet az előtervezés elkészítésénél. Útmutatónk következő részében megvitatjuk, hogy ez mit is jelent és hogyan történik. Valamint téma lesz a DIN EN 1991-1-4 szabvány szerinti szélteher kiszámítása.
További kérdések esetén

a következő e-mail címen keressen minket:
​​​​megrendeles@ejot.com


Lapostető útmutató
​​​​​
Olvassa el a lapostető-útmutató többi cikkét is.
​​​​​​​


További útmutatók

Még több információ érdekében az útmutató további részeit is olvassa el.
 


Lapostető-rögzítés termékportfólió

Az EJOT a rögzítőelemek szakértőjeként számos különféle lapostetőrögzítési megoldást kínál.


Több