1. Home
  2. Sustainability
  3. Our objectives and projects

Célok és projektek

1. Fenntarthatóan gondolkodni 

A fenntartható gondolkodás mottójához híven az EJOT olyan struktúrákat valósít meg, ami ezt az elvet követi. 

Munkavállalói tőkerészesedés:
Az EJOT bízik munkatársai ötleteiben: 2023-tól az EJOT a klímasemlegesség céljával összefüggésben bevezeti a munkavállalói tőkerészesedést. A munkavállalók behozhatják kreatív ötleteiket a szén-dioxid kibocsátás világszerte történő csökkentésére és az elért szén-dioxid kibocsátás függvényében részt vesznek a vállalat tőkéjében és ezzel együtt a pénzügyi sikerében is. A pénzügyi hozzájárulásokat kizárólag a fenntarthatósággal kapcsolatos projektek szén-dioxid csökkentésébe fektetik be. Az alkalmazottak nemzeti és nemzetközi erdősítési projektekben is részt vesznek például Wittgenstein vagy az Egyesült Királyság telephelyein. 
Üvegházhatású gázokról szóló jegyzőkönyv 
A fenntarthatósági stratégia megvalósítására a vállalat minden területén nemzetközi irányító bizottság jött létre. Ez a bizottság szisztematikusan nyomon követi a kibocsátási értékek csökkentésében elért eredményeket. Az EJOT 2013 óta egy úgynevezett karbonlábnyom jelentésben átláthatóan közzéteszi a vállalat tevékenységéből közvetlenül és közvetve keletkező szén-dioxid kibocsátást. Az EJOT karbonlábnyomának mérése három kibocsátási forrás, az úgynevezett Scope hatókörökkel történik: Scope 1 - a vállalat okozta közvetlen klímakárosító gázok kibocsátását foglalja magában, például a fűtési rendszerekből, vagy a cég járműparkjából eredően. Scope 2 - figyelembe veszi azt az energiát, amelyet a vállalat kívülről vesz igénybe - elsősorban villamos energiát és a távhőt. Scope 3 - ebbe a hatókörbe beletartozik a válalati tevékenységek, például a szállítók vagy a végfelhasználók által okozott összes egyéb kibocsátás.
 
Zöld termékfejlesztés:
Egy másik kiindulópont a környezetbarátabb üzletvitel felé az alternatív műanyagok fejlesztése és kutatása. A témával kapcsolatban két projektet indítottunk el, amelyek az alternatív műanyagok felhasználásával foglalkoznak:
Az 1. projekt az úgynevezett "recyclates" azaz a 100%-ban újrahasznosítási folyamatokból álló anyagok felhasználását vizsgálja. Itt különösen fontos, hogy az anyagtulajdonságok tartósan garantálva legyenek a termék egyenletes minőségének és teljesítményének garantálása érdekében. 
Helyi piacokon már vannak ilyen termékek a gyakorlati használhatóság értékelésére. Az így megszerzett ismeretek további felhasználásokra adnak lehetőséget.
A 2. projekt a biopolimerekkel foglalkozik, amelyek 100%-ban fenntartható biopolietilénekből állnak. Ezt például a cukornádban lévő szerves alkoholból nyerhetjük ki. Ennek az alapanyagnak az előnyei nyilvánvalóak, mert a bioalapú műanyagok megújuló nyersanyagokból állnak, így ezeknek a műanyagoknak a kémiai szerkezete nem tér el jelentősen a kőolajból nyerttől. 
Ez a projekt jelenleg tesztelési fázisban van.

Körkörös gazdaság az EJOT-nál:
Az EJOT technológiai vezetőként széles termékválasztékával számos területen már most jelentős mértékben hozzájárul az újrahasznosítás kezeléséhez és az energiamegtakarításhoz: erre találhatunk példákat a hőszigetelés, az elektromobilitás, a karosszériaépítés vagy a napelemes technológia területén. 
 
EJOT Iso-Bar ECO
EJOT-TEC-CENTER_AUSSENPERSPEKTIVE-20210517.png

3.  Zöld energiaellátás 

A megújuló energiaforrások bővítése:
A klímasemlegesség 2035-re kitűzött ambíciózus céljának elérése érdekében az EJOT többek között a károsanyag kibocsátások elkerülésére támaszkodik a napenergia felhasználására szolgáló fotovoltaikus rendszerek telepítésével, a vállalat járműparkjának elektromobilitására való átalakításával és az e-bike-ok munkavállalói lízingelésének elősegítésével. A regeneratív forrásból származó villamos energia vásárlásával az EJOT egyértelműen a környezetvédelem mellett teszi le voksát. 

"Zöld áram" vásárlása:
2025-től az EJOT világszerte csak "zöld áramot" vásárol - a csoport úttörői, az EJOT Auszria és az EJOT Lengyelország már évek óta megújuló energiaforrásokból szerzik be az áramot. Továbbá a tervek szerint 2030-ra az összes EJOT épületben akár 10%-os saját energiahányad is elérhető a megújuló források felhasználásával. A törökországi EJOT telephelyén található új épület ezt egy 2.000 kWp teljesítményű napelemes berendezéssel éri el. A franciaországi EJOT energetikai partnerségi projektet indít a szomszédos cégekkel és Villè községgel. A fenntarthatóan termelt villamos energia regionális értékesítésre kerül. Senki sincs kizárva és mindenki hozzá tud járulni az energiaátmenethez.

2.  Hatékonyabbá válni 

ISO 50001 / Energiahatékonysági programok:
A lengyelországi EJOT már régóta példája, hogy telepített energiamérő és épületfelügyeleti rendszerrel energiát lehet megtakarítani és egyidejüleg a fröccsöntő szerszámok használatát optimalizálni. 
Az EJOT Kína a hőt geometrikus energiából álltja elő hőszivattyúval. A finnországi EJOT SORMAT pellet központi fűtést használ. Globális klímavédelmi projektjeinkkel közösen érjük el a klímasemlegességet 2035-től. 

Hatékony építkezés:
Építőipari tevékenysége során az EJOT egyre inkább a klímasemlegességre helyezi a hangsúlyt, például az új Bad-Laasphe-i TecCenter építésénél. Az innovatív TecCenter "passzívház-karakter" lesz: homlokzatzöldítés, fotovoltaik, geometrikus energia hőszivattyúval, az épület előtt töltőállomások az e-mobilitáshoz - a TecCenter ezzel teljesíti a kfw finanszírozási követelményeit a szén-dioxid semlegesség eléréséhez. 

Branchenbild_E-Mobility.png