Rögzítőelemek és rögzítési alapok

Nagy teherbírású horgonyok – útmutató 1. rész

A nagy teherbírású horgonycsavarok új útmutatója hasznos tippeket és információkat ad a rögzítéstechnika témakörben.

Az első részben arról olvashat, hogy a rögzítési alap miért az egyik legfontosabb tényező a megfelelő rögzítőelem meghatározásánál.

A rögzítendő rendszer saját súlya é a ránehezedő terhek mellett a rögzítési alap az egyik legmeghatározóbb tényező a megfelelő rögzítőelem meghatározásakor. Ebben a részben a különböző ásványi rögzítési alapokkal fogunk foglalkozni.
 

Milyen anyagból készül a rögzítési alap?

Az építőiparban különböző anyagú rögzítési alapokkal találkozunk. A természetes építőanyagok, mint a fa, faalapú anyagok és a fém anyagok mellett, mint az acél vagy alumínium számos ásványi építőanyag létezik. Ez utóbbiak szervetlen, nem fémes építőanyagok, kristályos alkotórészekből. Az alkotóelemek fontos szerepet játszanak, mert a térfogatsűrűség és szilárdság függ tőlük.
 

A legfontosabb ásványi építőanyagok a rögzítési alapok szerkezetében

Beton

A beton ásványi építőanyag, ami cement, adalékanyag és víz megfelelő arányú keverékéből áll. A plasztikus, képlékeny még alakítható beton a "friss beton", a megkötött, kőszerű beton a "megszilárdult beton". A beton az egyik legszélesebb körben használt építőanyag világszerte, és nagy nyomószilárdsága miatt az első választás az ipari épületeknél. Lakóépületekben főleg az alapokban, teherhordó elemekben, padlólapokban és lépcsőelemekben található. A rögzítőelemeknél azonban mindig ügyelnünk kell arra, hogy repedezett vagy nem repedezett betonban használjuk őket.
Ungerissener Beton als Beispiel für eine Betonart

Falazat

A falazat természetes vagy mesterséges kövekből álló építőelem. Számos falazóelem létezik. A kövek jellege (pl. térfogatsűrűség, kötőanyag, nyomószilárdság) meghatározó a rögzítőanyag kiválasztásánál. Amennyiben nem tudjuk, hogy milyen kőből készült a falazat, kihúzópróba szükséges a teherbíróképesség meghatározásához. A próbafúrások és a keletkezett fúrópor már kezdeti információkat ad a falazat típusáról.

A falazatban leggyakrabban használt építőelemek:
 
 • Tömör tégla
  A tömör téglák a falazat klasszikus építőelemei. Lakóépületek homlokzatára és ipari komplexumok válaszfalaira használják. Különösen a régi épületekben találunk ebből a téglából készült teherhordó falakat.
 • Mészhomoktégla
  A mészhomoktéglákat nagy sűrűségük és méretpontosságuk miatt gyakran használják burkolófalazatként. A hangszigetelés mellett optikai funikciójuk is van. Nagy formátumú tömbökben használják az ipari építkezéseknél.
 • Üreges tégla
  Az üreges tégla is a klasszikus építőelemek egyike. Elsősorban olyan építményekben használják őket, amelyek bizonyos fokú hőszigetelést igényelnek, például családi házaknál vagy lakóépületeknél.
 • Természtes kövek
  A gránitból, bazaltból, mészből vagy homokból készült kövek a természetben előforduló kövek közé tartoznak, amelyek teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a keménységük. Gyakran találunk természetes követ burkoló falazatként vagy történelmi épületekben alapozásként vagy lábazatként.
Vollziegel, Kalksandlochstein und Hochlochziegel als Beispiele für Mauerwerk

Könnyű építőanyagok

A könnyű építőanyagok olyan anyagok, amelyek térfogatsűrűsége viszonylag alacsony. Általában könnyű, porózus szervetlen anyagokból állnak, mint például horzsakő, granulált, szemcsézett salak.

A porózus tulajdonságok miatt a kövek tömege alacsony. Ez nagy előnyöket kínál a kezelés és feldolgozás során. Jó hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A hangszigetelés tekintetében azonban rosszabbul teljesítenek, mint a szilárd építőanyagok.

Kis súlyuk ellenére néhány könnyű építőanyag használható teherhordó szekezetekben. A horzsakőből vagy nagyformátumú pórusbeton lapostömbökből készült üreges téglák különösen népszerűek családiházakház vagy lakóépületeknél. A nem teherhordó válaszfalakban gyakran találhatók horzsakőből vagy pórusbetonból készült, kis méretű könnyűtéglák.
Porenbeton und Bims als Beispiele für Leichtbaustoffe
További kérdések esetén

a következő e-mail címen keressen minket:
​​​​megrendeles@ejot.com


NAGY TEHERBÍRÁSÚ HORGONYCSAVAR ÚTMUTATÓ

 Olvassa el az útmutató többi részét is:​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​​​


​​​​​​További útmutatók

Még több információ érdekében az útmutató további részeit is olvassa el.
​​​​​​​​​​​​​​


EJOT termékajánlás a rögzítési technológia témakörben

Rögzítéstechnikai portfólió

A rögzítéstechnika specialistájaként az EJOT számos megoldást kínál az alkatrészek szilárd alapokba történő rögzítésére és csatlakoztatására.


További információk