Korróziós környezet és a nyersanyagok korrózióállósága

Korróziós  – útmutató 3. rész

A korróziós útmutató első két részében a korrózió különböző típusaival foglalkoztunk és közelebbről megvizsgáltuk a korróziós károk csökkentésének lehetőségeit.Ebben a részben megvizsgáljuk a korróziós környezetet, és bemutatjuk a korróziós kategóriákat és korrózióállósági osztályokat.
 

Korrózióvédelemre vonatkozó követelmények a környezetre és anyagokra vonatkozóan

Annak érdekében, hogy egy építési terv megfeleljen a korrózióvédelemre vonatkozó követelményeknek, előzetesen ellenőrizni kell, hogy milyen korróziós terhelés várható az épületben vagy az egyes alkatrészekben. Ennek az az oka, hogy a korróziónak való kitettség például sokkal nagyobb tengervíz vagy kloridtartalmú környezetben, mint más területeken.Különösen fontos figyelembe venni a különböző anyagok korrózióállóságát. Csak ennek ismeretében lehet kiválasztani a megfelelő rögzítési megoldást.Itt jönnek szóba az úgynevezett korrózióskategóriák és korrózióállósági osztályok.
 

Környezeti feltételek - korrróziós kategóriák (DIN EN ISO 12944-2)

​​​​​​​Különböző európai és nemzetközi szabványok állnak rendelkezésünkre annak felmérésére, hogy milyen korróziós igénybevétel várható, és ehhez milyen anyag a legmegfelelőbb választás.A környezeti feltételek korrózív szempontok szerinti értékelésének egyik legfontosabb szabványa a DIN EN ISO 12944-2. A szabványban a környezeti feltételeket hat különböző korróziós kategóriába sorolják. Ezek megkülönböztetik az alacsony követelményszintnek való megfelelést beltérben egészen a nagyon magas követelményekig a szabadban.Ezen korróziós osztályok áttekintését és a környezetre vonatkozó példákat az alábbi táblázatban láthatjuk.
Korrosionsklassen-1920x900px-hun.jpg
A két 330046-01-0602 és 330047-01-0602 számú európai értékelési dokumentumban ("Europaen Assesment Documents"(EAD)) a rozsdamentes acélok használata ≥ C2 korróziós kategóriák esetén szükséges. Az ipari könnyűszerkezetes építésnél ezek képezik a vizsgálat alapját a piacon lévő összes európai műszaki értékeléshez.Az acél építőelemek korróziós kategóriákba való besorolását meghatározza, hogy a környezet milyen típusú és milyen erős korróziós hatással van az építőelemekre. Ennek alapján kiválaszthatjuk a megfelelő anyagot, és meghatározhatjuk a szükséges korrózióvédelmi intézkedések jellegét és mértékét.
 

A nyersanyag kiválasztása - korrózióállósági osztályok

A rozsdamentes acélok korrózióállóságuk szerinti osztályozásának és megfelelő nyersanyagok kiválasztásának megkönnyítése érdekben öt korrózióállósági osztályt (CRC) határoztak meg az acélszerkezeteknél.
​​​​​​​​​​​​​​
  • CRC I: alacsony
  • CRC II: mérsékelt
  • CRC III: közepes
  • CRC IV: erős
  • CRC V: nagyon erős
​​​​​​​
​​​​​​​Az ellenállási osztályok kiszámítása
A megfelelő CRC korrózióállósági osztály meghatározásához először a korrózióállósági tényezőt (CRF) kell meghatározni. A CRF az adott környezet korrózivitásától függ, és a következő képlet segítségével számítható ki: CRF = F1 + F2 + F3

F1: A kloridoknak való kitettség veszélye
F2: Kén-dioxidnak való kitettség veszélye
F3: Tisztítási koncepció és az épület esőzésnek való kitettsége
​​​​​​​
A meglévő körülményektől függően a CRF 1 und < -20 közötti érték lehet. A meghatározott CRF-hez ezután hozzárendelik a CRC korrózióállósági osztályt. A lehetséges korrózióállósági osztályok listája és a korrózióállósági tényezőkhöz való hozzárendelés az alábbi táblázatban található.
CRF_CRC_Werkstoffbezeichnungen_1920x525px-hun.jpg
Ez az elosztás a környezeti feltételektől függően eltérő anyagválasztást eredményez bel- illetve kültérben. Az ábrán az anyagok különböző környezeti feltételekhez való sematikus választéka látható.
Schematische_Werkstoffauswahl-1920x1200px-hun.jpg
A korrózióállósági osztályokat korrózióállósági tényező segítségével határozzák meg, és az alkatrészek és termékek külső hatásokkal és környezeti feltételekkel szembeni ellenállását jelzik. A korróziós kategória alapján tudjuk, hogy milyen környezeti feltételekkel kell számolnunk a korrózióra vonatkozólag, így ennek megfelelően kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb anyagot.A DIN EN ISO 1993-1-4 szabvány szerint azoknál a rögzítőelemeknél, amelyeket viharvert kültéri területeken használnak, legalább egy II. korrózióálló osztályú anyagot (A2 rozsdamentes acél) kell felhasználni.A nemzeti előírásoktól függően ehhez duplex bevonattal ellátott csavarok is használhatóak, például az EJOGUARD.

​​​​​​​

Korrózió az építőiparban - tudásunk a nagyobb biztonság érdekében

A korrózió fontos kérdés, különösen az építőiparban, hiszen súlyos következményekkel járhat. A korróziós útmutatóban foglalkoztunk a korrózió különböző típusaival, és megismerkedtünk a korrózió elkerülésének különböző lehetőségeivel. Az utolsó részben a korróziós környezet és az anyagok korrózióállóságának értékelésével is foglalkoztunk, így átfogó képet adtunk jövöbeni projektjeik tervezéséhez. Bármilyen kérdése van, készséggel állunk rendelkezésére!
További kérdések esetén

a következő e-mail címen keressen minket:
​​​​megrendeles@ejot.com


ÚTMUTATÓ A KORRÓZIÓ TERÜLETÉN

Olvassa el a korróziós útmutató többi részét is, és tudjon meg többet a korrózió témaköréről.
​​​​​​​


​​​​​​További útmutatók

​​​​​​​Még több információ érdekében az útmutató további részeit is olvassa el.
​​​​​​​