Csavartípusok

Önfúró csavar – útmutató 1. rész

A csavarozás, mint mechanikus rögzítési megoldás, továbbra is az építőelemek egymáshoz történő rögzítésének klasszikus megoldása.Útmutatónk első részében általános áttekintést adunk a különböző csavartípusokról, illetve azok különlegességeiről.
 

Kétféle csavartípus az ipari könnyűszerkezetes építésben

Az ipari könnyűszerkezetes építés területén alapvetően a önmetsző és az önfúró csavarokat különböztetjük meg. Vizsgáljuk meg közelebbről a csavartípusok tulajdonságait:
Csavartípusok

Önmetsző csavarok

A menetformázó csavarok fúrófej nélküli csavarok.A tömítőcsavarok kívülről lezárják a furatot, így védik a nedvességtől. Ezért különösen előnyösek kültéri használatra tetőn és homlokzaton. Mivel a csavarok nem rendelkeznek fúrófejjel, ezért szükség van előfúrásra. A menet, ahogy a csavart becsavarják automatikusan létrejön. Így kiküszöbölhetőek további munkafolyamatok és eszközök, mint például a menetfúró, vagy rögzítőelemek, vagy például az anya használata.Az önmetsző csavarokat aszerint is megkülönböztetjük, hogy fa vagy fém, illetve acél szerkezetbe vannak-e rögzítve. Ettől függően különböző tulajdonságokkal rendelkeznek.
​​​​​​​

Faszerkezetekhez történő rögzítés

A fában a nagy teherbírási érték eléréséhez a csavarok durva menettel rendelkeznek. Ezt a menet nagy geometriája és nagy szármagassága jellemzi. Ilyenek az EJOT JA csavarok.
 

Rögzítés acélszerkezetekhez

Vastagabb acélszerkezeteknél ezzel ellentétben finom menetgeomentriájú csavarokra van szükség a finom menetformázás érdekében. Itt az EJOT JZ3 csavarokat említhetjük példaként.Az acélszerkezetek rögzítésénél kétféle csavarhegyet különböztetünk meg. A JZ csavarok vége lapított, míg a JB csavaroké hegyes. Ez utóbbiak a vékonyabb acélszerkezetekhez alkalmasak, mivel a hegyük jobban illeszkedik az előfuratokba.
​​​​​​​

Klasszikus önfúró csavarok

A klasszikus önfúró csavarok a tömítőcsavarok továbbfejlesztett változatait jelentik. Az önfúró csavarok fúróheggyel vannak kombinálva. Azért hívjuk önfúró csavaroknak, mert nincs szükség az alépítmény előfúrására. A furat, az anyamenet és a rögzítés egyetlen munkalépésben történik.A klasszikus önfúró csavarok a csavar anyagától függően különböző anyagokból, például acélból vagy alumíniumból készült építőelemekhez alkalmasak. Az építőiparban trapézprofilok és szendvicselemek rögzítésére használják. Vannak önfúró csavarok alacsony fúróteljesítménnyel (más néven fúrókapacitással) vékony lemezekhez, és nagy fúróteljesítményű csavarok, mint például az EJOT JT3-18, amelyek 16 mm vastagságig fúrják át az acélszerkezeteket
Length of drill point

Forgács nélküli önfúró csavarok

​​​​​​​Az önfúró csavaroknál ugyanúgy, ahogy az önmetsző csavaroknál is keletkezik forgács. Ezt külön munkalépésben kell eltávolítani a rozsda kialakulásának elkerülése érdekében. Ezért a "forgács nélküli" önfúró csavarok az önfúró csavarok továbbfejlesztett változatait jelentik. Ezekhez sem a szerkezet előfúrása, sem menetvágás nem szükséges. Példaként az EJOFAST® család csavarjait említjük. Az EJOFAST® önfúró csavarok egyedi hegygeometriája miatt a vékony lemezeket is átfúrja forgács nélkül. Ezért a forgács utólagos eltávolítása nem szükséges. Ezek ideálisak vékony fémlemezekhez vagy fémlemezek fához való rögzítéséhez.
 

Az önfúró csavarok különleges jellemzői

​​​​​​​Végül még néhány speciális jellemző az ipari könnyűszerkezetes csavarokhoz: ​​​​Átmérő Az ipari könnyűszerkezetes építés csavarjainak átmérője általában 4,8 - 8 mm. Alámetszés A vékony lemezekhez alámetszett csavarokat használnak. Itt a csavarfej alatt egy menet nélküli rész található. Ez minimálisra csökkenti a lapok túlfordulását, ami a teherbírást gyengítené. Ezenkívül biztonságot nyújt a visszafordulással
Special features of self-drilling screws – The free spin zone
Anyag
​​​​​​​A hőkezelt acélból készült csavarok mellett, a csavarrészek gyakran két különböző anyagból állnak. Ezek az úgynevezett bimetál csavarok. A csavarfej, a tengely és a menet rozsdamentes acélból készül, hogy tartósan korrózióálló rögzítést biztosítson. Mivel a rozsdamentes acél nem elég kemény az acél elemek átfúrásához, ezért a fúróhegy kemény acélból készül.Ebben a fejezetben két különböző csavart ismertünk meg azok tulajdonságaival és speciális jellemzőivel. Az útmutató következő részében a különböző behajtási módokról és csavarfej formákról talál információkat.
További kérdések esetén

a következő e-mail címen keressen minket:
​​​​megrendeles@ejot.com


További útmutatók

Még több információ érdekében az útmutató további részeit is olvassa el.
 


Önfúró csavarok termékportfólió

Az EJOT a rögzítőelemek szakértőjeként számos különféle önfúró csavart kínál a könnyűszerkezetes építkezéshez.


Több