Klímaváltozás – Egy globális téma

Klímaváltozás - Egy globális téma

Már most globálisan, az emberek által okozott éghajlati vészhelyzetben élünk. Erről a 2015-ös párizsi klímaegyezmény sem enged megfeledkezni , amiben a résztvevő államok vállalták, hogy a 2100-ig terjedő időszakban a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2 °C alatt tartják, sőt törekednek hogy már 1,5 °C-nál korlátozzák. Mindeközben a klímaszakértők arról vitatkoznak, hogy a 1,5 fokos cél egyáltalán elérhető-e. A klímaváltozással foglalkozó tudományos testület szakértői látnak lehetőséget ennek elérésére. De kizárólag akkor, ha minden állam radikálisan lép fel ezen a területen. Ehhez 2030 előtt jelentősen csökkenteni kell a szén-dioxid kibocsátást, 2050-től ennek pedig nullára kell csökkenie.  A hőhullámok, heves esőzések, árvizek vagy a gleccserek olvadása már régóta érzékeltetik hatásukat.A szélsőséges időjárási viszonyok kibillentik az egyensúlyából a növény és állatvilágot. Ennek következményeit a német középhegység területein érzékeljük a lucfenyők pusztulásával, amit a kéregbogarak okoznak. Az üzenet jelentős.

Németországban a tervek szerint a napenergia felhasználásával, a szén kivezetésével, valamint az építőipar, közlekedés és mezőgazdaság fenntartható megoldásaival 2030-ra felére csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását  Németország azonban eddig messze elmaradt a kitűzött céltól: a 2020-ra kitűzött célt, hogy az 1990-es évhez képest 40%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kerül kibocsátásra, még 2021-ben sem érte el. Az ipari és gazdasági vállalkozásoknak klímavédelmi intézkedéseket kell kidolgozni és végrehajtani  Mindenkit aktivitásra és cselekvésre ösztönöznek.

Az EJOT klímasemlegessé válik

Az EJOT csoport 2035-ig klímasemlegessé akar válni, és a jelenlegi 188 400 tonnás szén-dioxid kibocsátását nullára csökkenteni. Nagyratörő cél, amit a családi cég fennállásának 100. évében  tűzött ki maga elé. Az egyértelmű üzenet, hogy az elkerülés elsőbbséget élvez a csökkentéssel és a kompenzációval szemben. A cselekvés szükségessége nemcsak az ügyfelek és jogalkotók növekvő igényeiből fakad, hanem különösen a munkavállalók és a jövő nemzedékei iránti felelősség miatt is. 
Telephelyeinket rendszeresen ellenőrizzük az ISO 14001 környezetvédelmi szabványnak megfelelően. A rendszer folyamatos fejlesztése mellett a munkavállalók környezettudatosságának növelésére is összpontosítunk. 
2013-ban bevezettünk egy energiagazdálkodási rendszert az ISO 50001 szerint. Számos értékes erőforrást tudtunk megtakarítani, mind a német, mind a nemzetközi telephelyeink energiatakarékossági projektjeibe történő befektetések révén.
Development-CO2e-emissions-of-the-Group
* Analysis has been updated with direct emission factors
 

Az EJOT fenntarthatósági stratégiája

Az EJOT csoport aktívan szeretne szembenézni az éghajlatváltozás kihívásaival, valamint stratégiai célokkal és vezérelvekkel szeretné koordinálni és előmozdítani a vállalatcsoport fejlesztéseit Annak érdekében, hogy a fenntartható fejlődés globális kontextusában tudjon fellépni, az EJOT az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljaira irányul. 
Az átfogó tématerületek a vállalat következő céljait képviselik:
      
Forrás: ; Letöltés dátuma 2022.07.06.

Ezek a célok lehetővé teszik a vállalatcsoport számára, hogy szisztematikus irányelveket dolgozzon ki a célok eléréséhez. Ezt szem előtt tartva az EJOT három fenntarthatósági kategóriát alakított ki, amelyek alapján minden olyan tevékenység meghatározó, amely a 2035-ös klímasemlegesség elérését célozza meg:
  • Fenntarthatóan gondolkodni
  • Hatékonyabbá válni
  • Zöld energiaellátás
Sustainable-Development-Goals
Source: THE 17 GOALS | Sustainable Development (un.org); Date retrieved: 06.07.22

Az EJOT termékek elősegítik az energiatakarékosságot és a környezet védelmét

A gyártási folyamatok folyamatos fejlesztése gazdasági és környezeti szempontból egyaránt fontos tényező. Nemcsak a termékfejlesztésben, hanem a gyártásban is igyekszünk csökkenteni a környezeti terhelést, és ezzel folyamatosan garantálni a környezet védelmét. 
Termékeink segítenek elérni ezeket a célokat, mert a csavarok alapvetően leszerelhetőek, ezért újrahasznosíthatóak. Az innovatív termékek használatával csökkenthető a lemezvastagság. Ez különösen fontos az autógyártásban, mert nemcsak nyersanyag megtakarítást jelent, hanem a könnyűszerkezetes építés is nagyon hatékony módja az üzemanyag felhasználás csökkentésének.Először 2019-ben határoztunk meg környezeti terhelést a nem szétszerelhető csatlakozókra.
Az EJOT az építőiparban is úttörő szerepet játszik. Termékeinket egyrészt a megújuló energiák, például a fotovoltaikus rendszerek rögzítésére használják, másrészt a dübelek az épületek hőszigetelésében nyújtanak segítséget. Környezetvédelmi terméknyilatkozatunkat (Environmental Product Declaration, EPD) folyamatosan fejlesztjük és frissítjük.

Egy közös út kezdete!

Az EJOT a klímasemlegesség felé halad. Ez egy felelősségteljes feladat, ami csak közös erővel sikerülhet. Ezt az összes szén-dioxid kibocsátás felosztása is egyértelművé teszi. Az EJOT-nál több mint 77%-kal a 3. hatókörbe (Scope 3) tartozó kibocsátások a legmagasabbak és legnehezebben megoldhatók világszerte. A nehézség abból adódik, hogy az EJOT ezt nem tudja közvetlenül befolyásolni. Itt arra kérik beszállítóinkat és szolgáltatóinkat, hogy csökkentsék a szén-dioxid kibocsátásukat. Támogatjuk a zöld acél vagy zöld granulátum használatát, illetve a szén-dioxid kibocsátás mentes logisztikát. A klímasemlegességet az EJOT-nál 2035-től csak az ellátási láncban résztvevők közös erőfeszítésével lehet elérni 
Ne habozon, csatlakozzon hozzánk. Alakítsuk együtt a jövőnket! 

EJOT fenntarthatóság és minőségpolitika

Vállalatunk ökológiai lábnyoma

A CCF beszámoló átlátható módon tükrözi gazdasági és ökológiai teljesítményünket.
 


További információk

Vevő

Vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása.


További információk

Célok és projektek

Információ stratégiai céljainkról, az EJOgreen projektről és adatokról.


További információk

Beszállító

A beszállítókkal való együttműködés elengedhetetlen az EJOT sikeréhez.


További információk