Klímaváltozás – Egy globális téma

Klímaváltozás - Egy globális téma

Már most globálisan, az emberek által okozott éghajlati vészhelyzetben élünk. Erről a 2015-ös párizsi klímaegyezmény sem enged megfeledkezni , amiben a résztvevő államok vállalták, hogy a 2100-ig terjedő időszakban a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2 °C alatt tartják, sőt törekednek hogy már 1,5 °C-nál korlátozzák. Mindeközben a klímaszakértők arról vitatkoznak, hogy a 1,5 fokos cél egyáltalán elérhető-e. A klímaváltozással foglalkozó tudományos testület szakértői látnak lehetőséget ennek elérésére. De kizárólag akkor, ha minden állam radikálisan lép fel ezen a területen. Ehhez 2030 előtt jelentősen csökkenteni kell a szén-dioxid kibocsátást, 2050-től ennek pedig nullára kell csökkenie.  A hőhullámok, heves esőzések, árvizek vagy a gleccserek olvadása már régóta érzékeltetik hatásukat.A szélsőséges időjárási viszonyok kibillentik az egyensúlyából a növény és állatvilágot. Ennek következményeit a német középhegység területein érzékeljük a lucfenyők pusztulásával, amit a kéregbogarak okoznak. Az üzenet jelentős.

Németországban a tervek szerint a napenergia felhasználásával, a szén kivezetésével, valamint az építőipar, közlekedés és mezőgazdaság fenntartható megoldásaival 2030-ra felére csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását  Németország azonban eddig messze elmaradt a kitűzött céltól: a 2020-ra kitűzött célt, hogy az 1990-es évhez képest 40%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kerül kibocsátásra, még 2021-ben sem érte el. Az ipari és gazdasági vállalkozásoknak klímavédelmi intézkedéseket kell kidolgozni és végrehajtani  Mindenkit aktivitásra és cselekvésre ösztönöznek.

Az EJOT klímasemlegessé válik

Az EJOT csoport 2035-ig klímasemlegessé akar válni, és a jelenlegi 188 400 tonnás szén-dioxid kibocsátását nullára csökkenteni. Nagyratörő cél, amit a családi cég fennállásának 100. évében  tűzött ki maga elé. Az egyértelmű üzenet, hogy az elkerülés elsőbbséget élvez a csökkentéssel és a kompenzációval szemben. A cselekvés szükségessége nemcsak az ügyfelek és jogalkotók növekvő igényeiből fakad, hanem különösen a munkavállalók és a jövő nemzedékei iránti felelősség miatt is. 
Telephelyeinket rendszeresen ellenőrizzük az ISO 14001 környezetvédelmi szabványnak megfelelően. A rendszer folyamatos fejlesztése mellett a munkavállalók környezettudatosságának növelésére is összpontosítunk. 
2013-ban bevezettünk egy energiagazdálkodási rendszert az ISO 50001 szerint. Számos értékes erőforrást tudtunk megtakarítani, mind a német, mind a nemzetközi telephelyeink energiatakarékossági projektjeibe történő befektetések révén.
Development-CO2e-emissions-of-the-Group
* Analysis has been updated with direct emission factors
 

Az EJOT fenntarthatósági stratégiája

Az EJOT csoport aktívan szeretne szembenézni az éghajlatváltozás kihívásaival, valamint stratégiai célokkal és vezérelvekkel szeretné koordinálni és előmozdítani a vállalatcsoport fejlesztéseit Annak érdekében, hogy a fenntartható fejlődés globális kontextusában tudjon fellépni, az EJOT az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljaira irányul. 
Az átfogó tématerületek a vállalat következő céljait képviselik:
      
Forrás: ; Letöltés dátuma 2022.07.06.

Ezek a célok lehetővé teszik a vállalatcsoport számára, hogy szisztematikus irányelveket dolgozzon ki a célok eléréséhez. Ezt szem előtt tartva az EJOT három fenntarthatósági kategóriát alakított ki, amelyek alapján minden olyan tevékenység meghatározó, amely a 2035-ös klímasemlegesség elérését célozza meg:
  • Fenntarthatóan gondolkodni
  • Hatékonyabbá válni
  • Zöld energiaellátás
Sustainable-Development-Goals
Source: THE 17 GOALS | Sustainable Development (un.org); Date retrieved: 06.07.22

Az EJOT termékek elősegítik az energiatakarékosságot és a környezet védelmét

A gyártási folyamatok folyamatos fejlesztése gazdasági és környezeti szempontból egyaránt fontos tényező. Nemcsak a termékfejlesztésben, hanem a gyártásban is igyekszünk csökkenteni a környezeti terhelést, és ezzel folyamatosan garantálni a környezet védelmét. 
Termékeink segítenek elérni ezeket a célokat, mert a csavarok alapvetően leszerelhetőek, ezért újrahasznosíthatóak. Az innovatív termékek használatával csökkenthető a lemezvastagság. Ez különösen fontos az autógyártásban, mert nemcsak nyersanyag megtakarítást jelent, hanem a könnyűszerkezetes építés is nagyon hatékony módja az üzemanyag felhasználás csökkentésének.Először 2019-ben határoztunk meg környezeti terhelést a nem szétszerelhető csatlakozókra.
Az EJOT az építőiparban is úttörő szerepet játszik. Termékeinket egyrészt a megújuló energiák, például a fotovoltaikus rendszerek rögzítésére használják, másrészt a dübelek az épületek hőszigetelésében nyújtanak segítséget. Környezetvédelmi terméknyilatkozatunkat (Environmental Product Declaration, EPD) folyamatosan fejlesztjük és frissítjük.

Egy közös út kezdete!

Az EJOT a klímasemlegesség felé halad. Ez egy felelősségteljes feladat, ami csak közös erővel sikerülhet. Ezt az összes szén-dioxid kibocsátás felosztása is egyértelművé teszi. Az EJOT-nál több mint 77%-kal a 3. hatókörbe (Scope 3) tartozó kibocsátások a legmagasabbak és legnehezebben megoldhatók világszerte. A nehézség abból adódik, hogy az EJOT ezt nem tudja közvetlenül befolyásolni. Itt arra kérik beszállítóinkat és szolgáltatóinkat, hogy csökkentsék a szén-dioxid kibocsátásukat. Támogatjuk a zöld acél vagy zöld granulátum használatát, illetve a szén-dioxid kibocsátás mentes logisztikát. A klímasemlegességet az EJOT-nál 2035-től csak az ellátási láncban résztvevők közös erőfeszítésével lehet elérni 
Ne habozon, csatlakozzon hozzánk. Alakítsuk együtt a jövőnket! 

EJOT fenntarthatóság és minőségpolitika